Caritas: Warsztaty o żywności
Przepisy, porady, warsztaty, a przede wszystkich 19 podstawowych produktów które można wykorzystać na co dzień w kuchni – tak jednym zdaniem można scharakteryzować Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, który realizuje Caritas diecezji sosnowieckiej.
Produkty żywnościowe wydawane są w Będzinie – Łagiszy, Sosnowcu, Czeladzi, Olkuszu, Dąbrowie Górniczej, Sławkowie i Wolbromiu. Ale na wydawaniu żywności się nie kończy beneficjenci są objęci bezpłatnym wsparciem warsztatowym dotyczącym ekonomii prowadzenia gospodarstwa domowego, budżetowania wydatków domowych, dietetyki, niemarnowania żywności oraz innych form działań służących wzmacnianiu samodzielności i umiejętności prowadzenia gospodarstw domowego.
10 i 17 stycznia odbyła się kolejna tura warsztatów w Schronisku dla Bezdomnych w Będzinie – Łagiszy prowadzonym przez diecezjalną Caritas.
Tym razem podjęty został temat niemarnowania żywności i gospodarowania domowym budżetem. "W zasadzie porady jakich udzielamy wydają się być wszystkim znane. Jednak jest rozdźwięk między to co się wie, a co robi. Dlatego warto je ciągle przypominać i utrwalać, bo mimo wszystko sporo produktów jest marnotrawionych", powiedziała Gabriela Lamberska, prowadząca szkolenie. I tak uczestnicy warsztatów zostali uwrażliwieni, by zanim wyruszą na zakupy, sprawdzili zawartość lodówki i szafek kuchennych. "Może się okazać, że wiele produktów już mamy, podczas gdy inne zaraz się skończą. Zawsze – bez wyrzutów sumienia – możemy zaopatrzyć się w tzw. niezbędniki.
Produkty takie jak makaron, ryż, kasza, sosy lub pomidory w puszce wystarczą do przygotowania prostego obiadu, a dzięki długim terminom przydatności mogą spokojnie poczekać na swoją kolej. Kolejna sprawa - obiady – należy je planować długofalowo.
Zaplanowanie posiłków na kilka dni z góry, pomoże w ułożeniu zakupowej listy", tłumaczy Gabriela Lamberska. Żelazną zasadą jest każdorazowe sporządzenie listy zakupów. Pomocą w wykorzystaniu otrzymanych produktów jest także mini książka kucharska, którą otrzymują uczestnicy programu. Zawarte są w niej przepisy ukazują jak w prosty i łatwy sposób przyrządzić smaczne dania z otrzymanych artykułów.
Tekst i FOTO: Piotr Lorenc